Политика за колачиња

ШТО СЕ КОЛАЧИЊА?

Колачињата се мали текстуални датотеки што веб страницата која ја посетувате ги поставува на Вашиот компјутер или мобилен уред заради чување на информации за Вашата посета. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите истата веб страница. Колачињата се „пасивни“ бидејќи содржат информации кои Вашиот пребарувач може да ги поврати, но не содржат програми, вируси или малициозен софтвер. Колачињата обично истекуваат по одреден временски период, кој може да биде во траење од неколку минути до повеќе од една година.

Постојат разни видови на колачиња и тие обично се сортираат според времетраењето, доменот на кој припаѓаат и намената (целта).

Колачињата според времетраењето можат да се поделат во две категории: „за време на сесија“ и „трајни“.

  • Колачињата за време на сесијата се привремени и се бришат кога ќе го затворите прелистувачот или по одреден период на неактивност.
  • Трајните колачиња остануваат на Вашиот комјутер до датумот на истекување/времето утврдено од креаторот на колачињата.

Колачињата според доменот на кој припаѓаат се поделени на:

  • Колачиња кои се поставени од сопственикот на доменот што се посетува, односно mk и
  • Колачиња кои се поставени од трети страни, од друг домен освен оној што го посетил корисникот

Повеќе информации за видот на колачиња што ги поставува СЕТРА според намената (целта) може да прочитате во делот „Колачиња кои ги поставуваме“

ШТО ПРАВАТ КОЛАЧИЊАТА?

Колачињата можат да содржат многу видови информации за Вашата посета на одредена веб страница, но најчесто се користат за чување на избраните преференци, како ште се јазик, големина на фонт, содржина на кошничката, поставки за приватност и состојба на најавување. Колачињата не содржат лични или приватни податоци за Вас, но можат да соберат информации за Вашите навики на пребарување. Во најголем дел, колачињата го подобруваат Вашето корисничко искуство со прелистувањето со тоа што спречуваат постојано да ја бирате истата опција секој пат кога ја посетувате некоја страница.

Меѓутоа, веб страниците исто така користат колачиња кои служат за рекламирање согласно Вашите интереси врз основа на избраните преференци или содржината на страниците што сте ги посетиле. Од овие причини, некои корисници ги бришат или одбиваат одредени типови на колачиња од одредени веб страници.

ДАЛИ МОЖАМ ДА ГИ ИЗБРИШАМ КОЛАЧИЊАТА?

            Да, можете да ги прегледате колачињата зачувани на Вашиот компјутер и да ги избришете некои или сите. Сепак, секој прелистувач има различна постапка за таа цел.

Имајте во предвид дека во некои случаеви, бришењето на колачиња ќе влијае на Вашето корисничко искуство или повторна посета на некоја страница.

МОЖЕ ЛИ ДА ГО ПОСТАВАМ ПРЕЛИСТУВАЧОТ ДА ГИ БЛОКИРА КОЛАЧИЊАТА?

            Да, повеќето прелистувачи Ви дозволуваат да наведете кои видови на колачиња ги прифаќате или ќе ги одбиете сите колачиња. Бидејќи секој прелистувач е различен, процедурата кај секој од нив е различна.

При посета на некои страници може да видите порака за предупредување која Ви препорачува да ги прифатите колачињата заради оптимално искуство при посета на истата.

КАКО ГИ КОРИСТИМЕ КОЛАЧИЊАТА?

            Ние ги користиме колачињата на различни начини со цел да го подобриме Вашето корисничко искуство при посета на нашата страница.

КОЛАЧИЊА ШТО ГИ ПОСТАВУВАМЕ

Неопходни Неопходните колачиња овозможуваат веб страницата да биде употреблива, односно ги овозможуваат основните функции, како што се навигација на страницата и пристап до заштитените подрачја. Без овие колачиња не може да се прелистува веб страницата правилно.
Функционални Функционалните колачиња овозможуваат да се запомнат кориснички преференци како корисничко име, лозинка, јазик или регион. Се користат за подобрено корисничко искуство при прелистување на веб страницата.
Статистички Статистичките колачиња им помагаат на сопствениците на веб страниците да разберат како посетителите комуницираат со веб страницата со собирање и анонимно пријавување на податоци
Маркетинг Маркетинг колачињата се користат за следење на посетителите преку веб страниците. Целта е да се прикажат реклами кои се релевантни и го интересираат корисникот.

 

Неопходни колачиња

 

Назив на колачето Кој го поставува Опис и цел Период на траење
cookielawinfo-checkbox-advertisement setra.mk Се користи за да се зачува изборот на корисникот за согласност за користење на колачињата од категорија „ Маркетинг“ 1 година
cookielawinfo-checkbox-analytics setra.mk Се користи за да се зачува изборот на корисникот за согласност за користење на колачињата од категорија „Статистички„ 1 година
cookielawinfo-checkbox-functional setra.mk Се користи за да се зачува изборот на корисникот за согласност за користење на колачињата од категорија „Функционални“ 1 година
cookielawinfo-checkbox-necessary setra.mk Се користи за да се зачува изборот на корисникот за согласност за користење на колачињата од категорија „Функционални“ 1 година
cookielawinfo-checkbox-performance setra.mk Се користи за да се зачува изборот на корисникот за согласност за користење на колачињата од категорија „Перформанси“ 1 година
cookielawinfo-checkbox-others setra.mk Се користи за да се зачува изборот на корисникот за согласност за користење на колачињата од категорија „Некласифицирани“ 1 година
viewed_cookie_policy setra.mk Се користи за да се зачува изборот на корисникот дали се согласил или не за користење на колачиња 1 година

 

Функционални колачиња

 

Назив на колачето Кој го поставува Опис и цел Период на траење
language setra.mk Се користи за да се зачува изборот на корисникот за избор на јазик 1 година
wc_cart_created setra.mk Се користи за функционалност на кошничката на setra.mk За време на сесијата
wc_cart_hash_# setra.mk Се користи за функционалност на кошничката на setra.mk Трајно
wc_fragments_# setra.mk Се користи за функционалност на кошничката на setra.mk За време на сесијата
woocommerce_cart_hash setra.mk Се користи да се запомнат производите во кошничката на setra.mk За време на сесијата
woocommerce_items_in_cart setra.mk Се користи да се запомнат производите во кошничката на setra.mk За време на сесијата
wp_woocommerce_session_# setra.mk Се користи за функционалност на кошничката на setra.mk 1 ден

 

Статисички колачиња

 

Назив на колачето Кој го поставува Опис и цел Период на траење
_ga setra.mk Регистрира единствен идентификатор кој се користи за генерирање статистички податоци за тоа како посетителот ја користи веб страницата. 2 години
_gat_gtag_UA_107077390_2 setra.mk Го користи Google Analytics за следење на стапката на барања

 

1 минута
_gid setra.mk Регистрира единствен идентификатор кој се користи за генерирање статистички податоци за тоа како посетителот ја користи веб страницата.

 

1 ден