Политика за колачиња

ШТО СЕ КОЛАЧИЊА?

Колачињата се мали текстуални датотеки што веб страницата која ја посетувате ги поставува на Вашиот компјутер или мобилен уред заради чување на информации за Вашата посета. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите истата веб страница. Колачињата се „пасивни“ бидејќи содржат информации кои Вашиот пребарувач може да ги поврати, но не содржат програми, вируси или малициозен софтвер. Колачињата обично истекуваат по одреден временски период, кој може да биде во траење од неколку минути до повеќе од една година.

Постојат разни видови на колачиња и тие обично се сортираат според времетраењето, доменот на кој припаѓаат и намената (целта).

Колачињата според времетраењето можат да се поделат во две категории: „за време на сесија“ и „трајни“.

  • Колачињата за време на сесијата се привремени и се бришат кога ќе го затворите прелистувачот или по одреден период на неактивност.
  • Трајните колачиња остануваат на Вашиот комјутер до датумот на истекување/времето утврдено од креаторот на колачињата.

Колачињата според доменот на кој припаѓаат се поделени на:

  • Колачиња кои се поставени од сопственикот на доменот што се посетува, односно mk и
  • Колачиња кои се поставени од трети страни, од друг домен освен оној што го посетил корисникот

Повеќе информации за видот на колачиња што ги поставува СЕТРА според намената (целта) може да прочитате во делот „Колачиња кои ги поставуваме“

ШТО ПРАВАТ КОЛАЧИЊАТА?

Колачињата можат да содржат многу видови информации за Вашата посета на одредена веб страница, но најчесто се користат за чување на избраните преференци, како ште се јазик, големина на фонт, содржина на кошничката, поставки за приватност и состојба на најавување. Колачињата не содржат лични или приватни податоци за Вас, но можат да соберат информации за Вашите навики на пребарување. Во најголем дел, колачињата го подобруваат Вашето корисничко искуство со прелистувањето со тоа што спречуваат постојано да ја бирате истата опција секој пат кога ја посетувате некоја страница.

Меѓутоа, веб страниците исто така користат колачиња кои служат за рекламирање согласно Вашите интереси врз основа на избраните преференци или содржината на страниците што сте ги посетиле. Од овие причини, некои корисници ги бришат или одбиваат одредени типови на колачиња од одредени веб страници.

ДАЛИ МОЖАМ ДА ГИ ИЗБРИШАМ КОЛАЧИЊАТА?

            Да, можете да ги прегледате колачињата зачувани на Вашиот компјутер и да ги избришете некои или сите. Сепак, секој прелистувач има различна постапка за таа цел.

Имајте во предвид дека во некои случаеви, бришењето на колачиња ќе влијае на Вашето корисничко искуство или повторна посета на некоја страница.

МОЖЕ ЛИ ДА ГО ПОСТАВАМ ПРЕЛИСТУВАЧОТ ДА ГИ БЛОКИРА КОЛАЧИЊАТА?

            Да, повеќето прелистувачи Ви дозволуваат да наведете кои видови на колачиња ги прифаќате или ќе ги одбиете сите колачиња. Бидејќи секој прелистувач е различен, процедурата кај секој од нив е различна.

При посета на некои страници може да видите порака за предупредување која Ви препорачува да ги прифатите колачињата заради оптимално искуство при посета на истата.

КАКО ГИ КОРИСТИМЕ КОЛАЧИЊАТА?

            Ние ги користиме колачињата на различни начини со цел да го подобриме Вашето корисничко искуство при посета на нашата страница.

КОЛАЧИЊА ШТО ГИ ПОСТАВУВАМЕ

НеопходниНеопходните колачиња овозможуваат веб страницата да биде употреблива, односно ги овозможуваат основните функции, како што се навигација на страницата и пристап до заштитените подрачја. Без овие колачиња не може да се прелистува веб страницата правилно.
ФункционалниФункционалните колачиња овозможуваат да се запомнат кориснички преференци како корисничко име, лозинка, јазик или регион. Се користат за подобрено корисничко искуство при прелистување на веб страницата.
СтатистичкиСтатистичките колачиња им помагаат на сопствениците на веб страниците да разберат како посетителите комуницираат со веб страницата со собирање и анонимно пријавување на податоци
МаркетингМаркетинг колачињата се користат за следење на посетителите преку веб страниците. Целта е да се прикажат реклами кои се релевантни и го интересираат корисникот.

 

Неопходни колачиња

 

Назив на колачетоКој го поставуваОпис и целПериод на траење
cookielawinfo-checkbox-advertisementsetra.mkСе користи за да се зачува изборот на корисникот за согласност за користење на колачињата од категорија „ Маркетинг“1 година
cookielawinfo-checkbox-analyticssetra.mkСе користи за да се зачува изборот на корисникот за согласност за користење на колачињата од категорија „Статистички„1 година
cookielawinfo-checkbox-functionalsetra.mkСе користи за да се зачува изборот на корисникот за согласност за користење на колачињата од категорија „Функционални“1 година
cookielawinfo-checkbox-necessarysetra.mkСе користи за да се зачува изборот на корисникот за согласност за користење на колачињата од категорија „Функционални“1 година
cookielawinfo-checkbox-performancesetra.mkСе користи за да се зачува изборот на корисникот за согласност за користење на колачињата од категорија „Перформанси“1 година
cookielawinfo-checkbox-otherssetra.mkСе користи за да се зачува изборот на корисникот за согласност за користење на колачињата од категорија „Некласифицирани“1 година
viewed_cookie_policysetra.mkСе користи за да се зачува изборот на корисникот дали се согласил или не за користење на колачиња1 година

 

Функционални колачиња

 

Назив на колачетоКој го поставуваОпис и целПериод на траење
languagesetra.mkСе користи за да се зачува изборот на корисникот за избор на јазик1 година
wc_cart_createdsetra.mkСе користи за функционалност на кошничката на setra.mkЗа време на сесијата
wc_cart_hash_#setra.mkСе користи за функционалност на кошничката на setra.mkТрајно
wc_fragments_#setra.mkСе користи за функционалност на кошничката на setra.mkЗа време на сесијата
woocommerce_cart_hashsetra.mkСе користи да се запомнат производите во кошничката на setra.mkЗа време на сесијата
woocommerce_items_in_cartsetra.mkСе користи да се запомнат производите во кошничката на setra.mkЗа време на сесијата
wp_woocommerce_session_#setra.mkСе користи за функционалност на кошничката на setra.mk1 ден

 

Статисички колачиња

 

Назив на колачетоКој го поставуваОпис и целПериод на траење
_gasetra.mkРегистрира единствен идентификатор кој се користи за генерирање статистички податоци за тоа како посетителот ја користи веб страницата.2 години
_gat_gtag_UA_107077390_2setra.mkГо користи Google Analytics за следење на стапката на барања

 

1 минута
_gidsetra.mkРегистрира единствен идентификатор кој се користи за генерирање статистички податоци за тоа како посетителот ја користи веб страницата.

 

1 ден